Z ayurvedo skozi hladnejše dni

Jesen zna biti zelo lepa, simbolizira čas sprememb, v naravo vnaša nove tople barve od rdeče, preko zlate do rjasto rjave. Jesen pa je tudi čas ko se začnemo obračati vase, čas za meditacijo, kontemplacijo in čas, ko zasnujemo nove cilje v sebi, ki zorijo v nas vse do pomladi, ko pride čas, da jih pričnemo udejanjati tudi navzven. Podobno kot rastlina, ki v semenu čuva zasnovo nove rastline, ki ga pomladno sonce prebudi in požene koreninice.

Jesen je čas sprememb, vse se premakne, simbol tega je veter. Veter, ki odpihne poletje, ki pa hkrati lahko ogrozi naše zdravje. Veter in hladnejše vreme sta tista, ki nama lahko prineseta težave.

Po ayurvedi obstajajo trije tipi energije, ki vladajo vsemu tako v naših telesih kot zunaj nas.To so vata pitta in kapha, ki formirajo našo došo. Ravno vata doša je tista, ki zavlada jeseni, pomeni gibanje, premike, simbolizira jo veter, ki tudi v nas nepričakovano zapiha zdaj v to in zdaj v drugo smer. Vata prinaša tudi bolečine, npr v sklepih, mišicah, rdečo in vneto kožo, počasnejšo prebavo in zaprtje. Pa tudi naše psihično stanje se lahko spremeni, lahko se poveča nemir, nervoza, nespečnost in pomanjkanje koncentracije. Odgovor na vse te težave je prizemljitev oz. umirjanje tega gibanja.

Stabilnost v dnevni rutini nam prinaša več miru tudi znotraj nas.
Glede prehrane: jemo toplo in kuhano hrano, manj surovih solat (ki večajo vato v telesu), uporabimo več ostrejših začimb, privoščimo si več sprostitve, meditacije oz. joge ter zlasti toplo oljno masažo.
Oljna masaža podmaže naše sklepe, neguje suho kožo in nam pomaga pri notranji stabilnosti. Umiri veter v nas.

Sezamovo olje je izjemno koristno, je najbolj priporočeno ayurvedsko olje. Pravo ayurvedsko sezamovo olje vsebuje minerale: baker, kalcij in magnezij, kar koristi zlasti kostem, zaustavlja staranje, saj vsebuje visok delež antioksdantov in vitamina E. Pogreto olje lažje prodre globoko v telo tako da poveča učinke masaže. Občutek pomiritve je izjemen. Sprošča, stimulira cirkulacijo energije v telesu, daje občutek varnosti, stabilnosti in miru. Lahko dodate še nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja, ki ima prav tako funkcijo gretja – in lepo diši. Prav tako lepo pomiri naš um.

Oljna masaža je koristna za vsakogar, morda le ekstremni kapha tip naj preskoči olje in uporabi le suho masažo.

6-massage-oils