Brahmari dih in hormon oksitocin

Brahmari ali  dih brenčeče čebele je zelo izvirna, zanimiva in uporabna tehnika dihanja, ki nam hitro pomaga utišati neželjene misli v glavi. V trenutku odreže misli in za sabo pusti mir in tišino v glavi. Prav poseben občutek in okus tišine! V trenutku nam prekine spiralo negativnih mislih v glavi.

Priporoča se za ljudi, ki so anksiozni, depresivni in nemirni. Podaljšan izdih pripomore k umiritvi simpatičnega živčnega sistema in vključitvi parasimpatičnega živčnega sistema. Izrazito pomaga pri težavah s ščitnico, nespečnosti.

Ima pa še eno zelo pomembno funkcijo: preko vibracij, ki jih povzroči v glavi, vpliva oz. pomiri amigdalo in vse dele v možganih, ki vplivajo na naš stresen odziv na neprijetne dogodke oz. na strah, ki je bolj ali manj večen neljub sopotnik mnogih v današnjem času.

Hormon oksitocin je tisti, ki se z  vadbo tega diha aktivira in tisti, ki pomiri vznemirjeno amigdalo. Temu hormonu pravijo tudi hormon sreče, zato nas to dihanje naredi bolj srečne, bolj povezane med sabo. Ni slučaj, da se v tradicionalnih delih Indije priporoča ženskam, ki rojevajo oz. so tik pred porodom! Pravijo celo, da ta hormon daje izkušnjo brezpogojne ljubezni.

Razlogov za redno vadbo tega dihanja je tako več kot dovolj!

Happy balloon

Kako se izvaja, se naučimo oz. smo se že naučili na naši skupinski jogi. Priporočam vsaj šest ciklov tega dihanja. Počasi, ne hitimo in si vzamemo čas, da opazujemo učinek!

In naši ustni kotički kar sami zlezejo navzgor! 🙂