Joga za čakre

cakre

Udeleženke Prana joge, ki poteka v Brestanici ob torkih, že poznate nekaj energetskh vaj, ki smo jih prakticirali od oktobra dalje. Naslednji teden pa začnemo uvajati jogo za čakre. Sistematično bomo teden za tednom  delale na posamezni čakri. Začele bomo  s prvo čakro in nadaljevali vse do sedme čakre. Najprej vam bom predstavila bistveno o čakri sami in dalje predstavila asane, ki posebej delujejo na predmetno čakro. Spoznali bomo tudi pripadajoče mudre, zvoke, barve…Čez teden dni bomo ponovili in se dalje pomikali višje po naših čakrah – skupaj torej naslednjih 14 tednov oz dva tedna za eno čakro.

Tokrat pa le nekaj splošnih besed za uvod:

Čakre so energetski vrtinci (čakra=kolo, vrtinec), mesta, ki proizvajajo energijo (prano, či), ki se daje po nadijih (meridianih) transportira do organov in sistemov v našem telesu. Zdrava čakra pomeni veliko energije, ki nam je na voljo, da lahko dobro delujemo in se udejanjimo v tem svetu. Energijo sicer ljudje (kot vsa živa bitja) črpamo tudi iz zemlje (hrana, rastline..), iz vesolje (planetarna energija, vpliv lune, vremena, letnih časov, vetra) ter seveda iz drugih ljudi, iz njihovih energetskih polj. In seveda tudi drugi ljudje črpajo našo energijo. Včasih jo dajemo prostovoljno, pogosto pa ne. Zelo pomembno je torej, da imamo dobro energijo, da jo imamo veliko. Na dobro energijo, dober energetski pretok vplivamo tudi z akupukturo, shiatsom, z različnimi terapijami energetskih terapevtov in seveda z jogo, ki obsega celoten komplet pristopov k izboljšanju delovanja čaker.

Kaj bomo delali: najprej poskrbeli, da bo telo pretočno, da ne bo blokad energije v telesu, dalje čistili energijo čaker in jo dalje skladiščili, večali, da bodo naše avre (energetska polja) lepo žarele! Za zaključek bo pogosto (ležeča) meditacija za vse čakre, ostalo pa kar že poznate, joga nidra in veliko dihanja! Mnoge asane vam bodo že znane (iz začetnega tečaja joge), tokrat jih bomo  predstavili še v luči čaker.

cakre