Joga za nosečnice in ponatalna joga

Nosečnost je eden najlepših obdobij v življenju vsake ženske. Pričakovanje novega bitjeca, ki si bo z nami delilo naš dom in naše srce. Se pa mnogim poraja v prašanje: kako je sedaj z jogo, jo lahko izvajam, je morda bolje, da sedaj ne upogibam telesa in raje počivam? V prvih treh mesecih morebiten abortus ne more biti posledica kakršnegakoli napačnega položaja v jogi, kvečjemu zaradi genetike oz. diabetesa ali bolezni matere. Bolj pa je potrebno paziti pri dvojčkih, sploh enojajčnih!

Če poteka nosečnost normalno, ni nobenega razloga, da ne bi nadaljevali z vadbo joge. še več: porod bo lažji in tudi vaše počutje bo bistveno boljše kot če bi prekinili z jogo. Je pa dobro, da izberete jogo, ki jo vodimo v ta namen izobražen učitelji joge. Sama sem izbrala izobraževanje, ki ga je vodila izkušena mojstrica joge, ki  hkrati dela vrsto let kot babica v veliki porodnišnici v Munchenu.

Vsekakor pa se tako telesna vadba, sprostitev in dihanje prilagodi nosečnici. Najbolj pomembno je, da dihanje ostaja neovirano, ne priporočamo zadrževanja dihanja ali dihanja Kapalabhati. Obstajajo tehnike dihanja posebej koristne za nosečnice!

Glede telesnih položajev: do nekako 12 tedna se lahko izvajajo položaji enako kot poprej, seveda ob upoštevanju  počutja nosečnice. Po 12. tednu se položaji priredijo. Pozdrav soncu je nekoliko drugačen (priredijo se položaji, da ne ležimo na trebuhu). Tudi vsi ostali položaji imajo svojo variacijo, ki je povsem varna za nosečnice. Nekateri položaji so posebej priporočeni vključno z upogibi naprej, ki lepo oskrbijo s krvjo vse organe v trebuhu! Okoli 20. tedna je potrebno biti pozoren na morebiten  Vena cava sindrom, takrat preprosto ležete na bok in globoko dihati – pristisk na veno se sprosti. Če otrok, ko je že večji, močno brca, ravno tako ublažimo vadbo, se ustavimo in več počivamo. Enako, če postaja trebuh trd. Izjemno koristni so upogibi nazaj in krepitve hrbtnih mišic, saj zaradi teže povečanih prsi pogosto “lezemo skupaj”. Položaji sprostitve se prav tako prilagodijo tako, da prosti koncu nosečnice ležimo na boku in ne več na hrbtu. Vprašanje so obrnjeni položaji: dobri so do nekako do 2/3 nosečnosti, dalje precej pazljiveje – sveča se ustrezno podpre, stoja pa odsvetuje, saj se lahko otrok zavije s popkovino. Enako se je zgodilo meni, ko sem izvajala stojo na glavi do nekako 4 tedne pred porodom – k sreči se je vse dobro izteklo, vendar odsvetujem! So pa obrnjeni položaji izjemno dobri pri medenični vzstavi – po nekako 32 tednih, ko se naj bi otrok že obrnil in pripravil za vzstop v svet.

Glede prehrane se priporoča pitje pomarančnega soka, ki hladi in vsega, kar vsebuje dovolj vitamina C. Cimetovi piškotki vzpodbujajo popadke. Zelo priporočljiv je v nosečnici ghee; prav tako pa se svetuje čimveč kuhane hrane, ki je lažje prebavljiva, prekuhanega mleka – npr mleko z ingverjem.

KAJ PA PO PORODU?

Po 6-8 tednih že lahko pričnete z jogo. Paziti je pri upogibih naprej, da se preveč ne pristika na trebuh, izjemno koristne so vaje za perineum (presredek). Po nekako 3 do 4 mesecih, pa lahko izvajamo (skoraj) običajno jogo. Če dojimo, je potrebno položaje na trebuhu ustrezno prilagoditi, da ni pritiska na prsi. Zelo dobri so zasuki, ki masirajo maternico. Sicer pa velja 9 mesecev traja, da otrok zraste v maternici in enako 9 mesecev, da se telo popolnoma vzpostavi v prvotno stanje. Zato si vzemite čas zase in dopustite, da tudi po porodu prehitro ne zahtevate od svojega telesa, da postane tako, kot je bilo poprej.

Meni je joga izjemno pomagala, z njo sem začela marca 1992, ko je bil moj drugi sin star 2 meseca. Zadnja nosečnost pa je bila sploh precej “obarvana” z jogo, saj mi je lajšala mnoge tegobe pred in po porodu.

Imejte se rade, enako, kot imate rade bitjece, ki raste v vas oz. morda že leži v zibelki ali se vam nasmiha iz naročja!