Joga za smucarje

V zadnji letih, na zahodu bi lahko rekli že kar desetletjih, se joga kombinira z različnimi športi, saj je joga celovit sistem vadbe telesa in duha, ki lepo dopolni redni trening. Koristijo jo tako rekreativni kot vrhunski tekmovalci.

Joga_smucanje2

Kako lahko joga pomaga smučarjem?

Joga sestoji iz petih delov: pravilna telovadba – asana, pravilna sprostitev, pravilno dihanje, pravilna prehrana ter pozitivno mišljenje in meditacija. Vsi ti elementi tvorijo nedeljivo celoto – samo jogo.

Pred smučarsko sezono je dobro, da poskrbimo za kondicijo kot tudi za gibljivost sklepov in raztezanje mišic- strečing. Koristno je izvajati več krogov pozdrava soncu, to je dinamičnega zaporedja 12 položajev ki ga lahko izvajamo počasi, s poudarkom na raztegih in večanju gibljivosti sklepov, kot tudi hitreje, kar nam izboljša fizično pripravljenost/kondicijo. Vključimo pravilno dihanje, kar bistveno poveča učinkovitost izvajanja te prakse.

Pozdrav_soncu

Poleg pozdrava soncu priporočam še določene položaje, ki so posebej koristni za npr. krepitev mišic stegen (stol, bojevnik…) in za podaljšanje zlasti zadnjih stegenskih mišic (klešče, predklon), položaje, ki nam gradijo ravnotežje (drevo), saj je tudi dobro obvladovanje ravnotežja zelo koristno za smučarja. Vemo, da obremenitev določenih mišic posledično povzroča odebelitev in skrajšanje le-teh, zato so sprostitve in raztegi oz. strečingi zelo pomembni. Ne pozabimo tudi na položaje oz. dinamične vaje za krepitev kolenskih vezi, kolkov (metulj) oz. za gibljivost vseh sklepov.

Stretching2 Stretching

Priporočam še veliko dihalnih vaj, vadbo popolnega jogijskega dihanja ter sprostitve, saj je zelo pomembno, da se znamo tudi na smučišču sprostiti. Velik poudarek namenimo pravilni prehrani, ki nam zagotavlja dovolj energije za vsakodnevno smučanje.

S tako pripravo bomo bolje pripravljeni na prvi spust po belih strminah, vendar tudi (in še posebej) tekom dneva, preživetega na smučišču, ne pozabimo na jogo.

Pred odhodom na smučišče priporočam vsaj nekaj krogov pozdrava soncu, nekaj dihalnih vaj in kvaliteten zajtrk. Na smučišču izkoristimo čas, ki ga »preživimo« na vlečnici za aktivno sprostitev. Bodisi da je to sedežnica, vlečnica… zavzamimo položaj, ki je , kljub smučarskim čevljem in smučem, najbolj udoben in sproščajmo posamezne dele telesa (gležnje, meča, kolena, stegna…itn), ponavljajmo v mislih (avtosugestija) in tako potujmo po celem telesu. Ko je telo sproščeno, ko čutimo, da nič več ne zategujemo – zlasti najdaljših mišic, obrnimo pozornost še na dihanje in nekaj časa dihamo mirno in enakomerno. Na ta način bomo potrošili veliko manj energije, v vmesnem času se bomo regenerirali in bomo lahko dlje na smučišču.

Joga_na_zicnici

Po končanem smučanju naredimo še nekaj položajev, zlasti nasprotnih – kontra položajev, to je upogibov nazaj – zaklonov oz. položajev ki krepijo hrbtne mišice, saj smo med smučanjem vseskozi nagnjeni naprej. Priporočam kobro oz. dvig bokov iz ležečega položaja ter vaje za vrat in ramena.

Joga_smucanje1

Glede prehrane: poleg kvalitetnega zajtrka poskrbimo, da okoli dvanajste ure (takrat je prebavni ogenj najmočnejši) zaužijemo kosilo – topel obrok z dovolj beljakovinami (z vidika joge z beljakovinami rastlinskega izvora). Med obroki naj preteče nekako 3 ure in šele ko je prvi obrok prebavljen, zaužijemo novega. Pijmo tudi veliko toplih čajev, vendar ne takoj po obroku. Izognimo se pozni večerji, dajmo telesu čas, da si odpočije, da prebavi vse, kar smo vnesli podnevi.

Če smo si »blizu« z meditacijo, jo vnesimo tudi v te dneve, saj so meditacije v visokogorju lahko še posebej globoke in pripomorejo k še boljšemu počutju. 15 minut 2x dnevno je povsem dovolj.

medtacija

Na ta način bomo preživeli veliko lepše dneve na smučišču, več bomo imeli energije in domov se bomo vrnili polni moči in brez poškodb.