Neti krija – čiščenje nosnic

Z neti krijo, še eno od tehnik čiščenja notranjosti telesa, očistimo zamašene nosne pretine, kar pa je le ena od pozitivnih učinkov te tehnike.

Za neti krijo potrebujemo posodico s tulcem (originalno: lota neti), lahko tudi neuporaben čajnik oz. plastično posodico, kakršne uporabljajo v bolnišnicah za pomoč tistim, ki težko sedejo v posteljo in pijejo čaj napol leže iz take posodice (Oblika te posodice spominja na Aladinovo svetilko, če se še spomnete te pravljice iz otroštva). Tulec se mora prilegati nosnici.
Pripravimo si toplo vodo, sama jo najprej prevrem, solim in ohladim na telesno temperaturo. Razmerje soli in vode je cca 1 mala žlička na pol litra vode. Odvisno od soli, ki jo uporabljate. Najboljša je morska sol. Tako razmerje ne bo dražilo sluznice.

V vsako nosnico si počasi vlivamo toplo (mlačno) vodo, pri čemer glavo nagnemo vstran in toliko naprej, da nam voda ne teče v usta, marveč skozi drugo nosnico ven – v ta namen podstavimo plastično banjico. Dihamo skozi usta. Ponovimo 2 – 3x na vsaki strani.
Ponovimo še na drugi strani.

Ko končamo si dobro osušimo nosnici in pazimo, da ostanemo v topli sobi. Voda nas ne sme peči, občutek mora biti “nevtralen”, če ni tako, je morda voda prevroča, premrzla, preslana ali premalo slana.

Kakšno posodico izbrati?

Na tržišču najdemo v glavnem dve vrsti, keramične in plastične posodice. Keramične so vizualno precej lepše oz. dekorativne, imajo pa določene pomanjkljivosti :

Se hitreje razbije, zlasti zaradi rokovanja, ki nam v začetku ne steče gladko.
Ponavadi so premajhne oz. pretežke za svojo vsebino
Lahko imajo majhne pore v katerih se zaredijo bakterije.
Oblika tulčka se slabše prilega nosnici kot plastične.
Plastične posodice so precej cenejše, nezlomljive, lažje in primernejše za potovanja. Imajo pa krajši rok trajanja in so okolju manj prijazne.

Kaj še lahko pričakujem od redne uporabe neti posodice?

Neti čisti nosnice in odplakne bakterije ter umazanijo iz nosnic, izrazito je v pomoč ljudem, ki trpijo zaradi raznih alergij na cvetni prah, pri težavah s sinusi, vnetjih grla, kašlju. Navaja nas k dihanju z nosom in manj z usti . Dihanje skozi nos (ko sta nosnici prehodni) nam “hladi” možgane oz. odpravlja nekatere oblike glavobolov in migren, depresije in mentalne napetosti. Pomaga pri težavah z očmi in daje lesk očem. Zmanjšuje vnetja ušes, saj prepreči širjenje infekcij iz nosu k ušesom oz v grlo.

Aktivira ajna čakro in pomaga pri dvigu zavesti oz. aktivaciji tretjega očesa, izboljša našo sposobnost vizualizacije in koncentracije in daje občutek jasnosti (čistega uma). Opazimo, da so naše meditacije bolj kvalitetne, lažje nam stečejo. Izvajanje neti krije je odlično za tiste, ki se želijo odvaditi kajenja, vrača nam naraven občutek za vonj oz. izboljša voh in nam reprogramira možgane, da se nam zmanjša želja po kajenju.

Kaj pa praksa?

Opravljena je bila 12 mesečna študija učinkov rednega izvajanja neti kriye, ki je zajemala 200 učencev joge v Zahodnem Sydneyu. Kljub začetnemu kritičnemu odnosu do izvajanja neti krije so bili v večini primerov že po dveh tednih opazne precejšnje spremembe. Po 1-2 mesecih pa je kar 97 % anketirancev opazilo, da so njihove misli in občutki bistveno bolj jasne in pozitivne, le 3 % tega niso zaznali. Po 12 mesecih pa je bilo v tem vzorcu opaziti naslednje spremembe:

Rezultati analize:  npr. Glavobol: 50 anketiranih je glavobol označilo kot njihov osnoven problem. Pri 8 so ostali simptomi nespremenjeni, pri 6 se je glavobol opazno zmanjšal in kar 86 jih je opazilo, da so se jim glavoboli bistveno zmanjšali, čeprav so pravzaprav opazovali nek drug simptom (pomeni, da ni placeba saj niso pričakovali, da bodo učinki opazni tudi pri glavobolih). Skupaj torej 92 % anketiranih opaža bistveno zmanjšanje glavobolov. Najmanj učinka je opaziti pri težavah z astmo in bronhitisom, kar je pravzaprav pričakovano, saj je bronhitis bolezen pljuč in je 50 % izboljšanje vendarle izrazito visok odstotek.

V sklopu vadb v Joga hiški bo na voljo tudi učenje prakse Neti krije, predvidoma v aprilu 2018, ko se res otopli, da se ne prehladimo! Potrebovali boste svojo posodico Neti, papirne robčke in manjšo plastično banjico.