Joga in zdravje

Zdravje je stanje telesa, ko vsi organi (zunanji in notranji) delujejo pravilno, zato je vadba joge usmerjena hkrati tudi v vse notranje organe in sisteme: kardiovaskularni, respiratorni, imunski, prebavni, urogenitalni, hormonski in živčni sistem. Kljub dejstvu, da gre za raztezanje telesa in postopno povečevanje elastičnosti, je sistem vadbe oblikovan tako da po vadbi joge ne čutite nobenih mišičnih bolečin in utrujenosti, ki je značilna za športne aktivnosti. Velik poudarek je na ohranjanju zdravja in gibčnosti hrbtenice.

joga_in_zdravje

Gojenje kateregakoli športa je za človeško telo zelo koristno. Tudi kombinacija športa in joge je zelo dobra, kljub vsemu pa obstajajo bistvene razlike:

  • v jogi ni hitrih, močnih in nasilnih gibov mišic,
  • osnovni namen joge ni razvijati mišično telo, saj mišično telo še ne pomeni tudi zdravo telo.

Po vadbi joge, če smo jo izvajali pravilno, se počutimo polni moči, elana in umirjeni. Vadba joge torej ni tista, ki krepi mišice in nam jemlje moči, marveč tista, ki  nalahko razteza in uglašuje telo, poživlja krvni obtok, prav tja do posameznih celic, tako da sleherno vlakno dobi hrano, da se ostanki iz telesa odstranijo, da vitalni organi delujejo s polno paro in da se obnovi zdravje celega telesa. Telo pa je v jogi le en vidik zdravja, nič manj pomembna nista duh in um. Tudi na zahodu poznamo rek: zdrav duh v zdravem telesu, v jogi je združena znanost o umu, telesu in duhu.

joga_in_zdravje2

Mirno lahko zaključimo, da je joga pravzaprav znanost o zdravju. Nauki joge temeljijo  na zapletenem in natančnem razumevanju zdravega delovanja človeškega telesa in duha. Joga ne pomeni odmika od vsakdanjih skrbi, problemov in obveznosti, marveč nam ponuja tehnike, kako se najlaže spoprijeti z vsemi izzivi, kako najlaže izkoristimo svoje  potenciale za zdravo, vitalno in mladostno življenje. Joga nam torej pomaga vrniti zdravje, tudi tedaj, če smo dolga leta živeli nezdravo in si nakopali težave kot so visok krvni tlak, stres, utrujenost, nespečnost, revmatizem ipd.

V Šivanandini šoli joge si položaji – asane sledijo v točno določenem zaporedju z namenom, da celotna vadba v kar najboljši možni meri učinkuje na celo telo in um. Vsak naslednji položaj dopolnjuje predhodnega. V kolikor zaporedje asan ni pravilno, lahko celo izničimo pozitivne učinke vadbe. Kljub vsemu, gre za stopenjsko vadbo, kjer se postopno učimo vseh položajev. Poleg osnovnih položajev pa se naučimo še veliko različic in t.i. pripravljalnih asan.