Učitelji

V svetu je več šol, ki učijo jogo, naše društvo sledi načelom največje in na zahodu najbolj znane šole, katere utemeljitelj je Swami Sivananda, ki je svojo pot začel kot zelo uspešen zdravnik, a se je kasneje posvetil proučevanju joge.

Za učenje joge se vsi učitelji izobražujemo v tujini in si tako pridobimo diplomo, ki jo podeljuje “The international Sivananda yoga vedanta centre, Quebec, Canada”.

Pridobljena diploma predstavlja potrdilo o poznavanju filozofije joge, tehnik meditacije, pranajame, hatha-joge in osnov anatomije. Diploma podeljuje naziv Yoga Siromani.
Poleg pridobljene diplome učitelji vsako leto redno dopolnjujemo svoje znanje.

Diploma_joga1

 

Marta Perčič

Jutranja_vadba_16

Že kot otrok sem vseskozi telovadila in se gibala. V osnovni šoli sem trenirala športno gimnastiko. Ker sem v času študija ter v času prve zaposlitve pogrešala vadbo telesa, sem odkrila jogo. Sprva kot telovadbo, sčasoma, pa sem odkrivala nova obzorja in nove vsebine, ki jih joga nudi. Z jogo se tako ukvarjam že od leta 1992.. Začela sem sama z vadbo po t.i. modri Sivanandini knjigi “Joga”, ki me je takoj pritegnila. Znanje sem izpopolnila z vadbo v organizirani skupini Joge v vsakdanjem življenju ( utemeljitelj Paramhansa Swami Maheshwarananda, ki je danes bolj znana v vzhodni Evropi), kjer sem se spoznala z načeli drugačne šole joge in kasneje ob proučevanju načel drugih šol, npr., Bihar School of Yoga, poglabljana in širila svoja obzorja.

Napočil je čas, ko sem želela svoje znanje nadgraditi in ga deliti z drugimi. Odločila sem se za Sivanandin učiteljski tečaj joge v Kitzbuhlu – Avstrija, kjer sem si poleg diplome, ki me uvršča med mednarodno priznane učitelje joge, pridobila veliko novega znanja in kjer sem predvsem skozi lastne izkušnje ugotovila, da vse tisto, kar sem se naučila v tej šoli dejansko drži. Poleg teoretičnega znanja je v tej šoli velik povdarek tudi na praktičnem delu, kjer sami preiskušamo učinke jogijskih tehnik.

Poleg znanja o jogi skozi svoje življene gradim, iščem in spoznavam še različne druge tehnike duhovega razvoja. V množici vsega kar nam današnji trg nudi, se trudim izbrati najbolje oz. tisto, kar lahko s pridom uporabim tako pri svojem osebnem razvoju, vsakdanjem življenju, kot tudi pri posredovanju znanja na svojih tečajih. Ob vsem tem se trudim ostati čimbolj “prizemljena”. V vsakdanjem življenju je ohranjanje stika z družbo in načinom življenja, ki nam je v tem času in tej dimenziji dano, to še kako pomebno. Sem poročena, mati treh sinov. Končala sem študij tehnične in družboslovne fakultete.

Moje vodilo je, da tehnike joge, kakor tudi različne tehnike duhovega razvoja čimbolj približati ljudem na način, ki je v današnjem času najbolj sprejemljiv oz. prijazen. V sklopu druženj z mano se bom tako trudila, da vam posredujem svoje znanje, ki sem ga pridobila skozi različne delavnice, seminarje tečaje na temo joge in duhovne rasti.

Spomladi 2010 sem v sklopu proslave ob krajevem prazniku prejela priznanje KS Brestanica za 5 letno vodenje joge in vzpodbujanje k zdravemu načinu življenja.

Še več o meni in mojih referencah, najdete tule.

 

Anja Zorko

Anja

  • Zaključeno izobraževanje za Joga učitelja v Sivananda centru Ustka na severu Poljske.
  • 3 leta učenja joge na območju Posavja.

Že kot srednješolka sem vedno z nekim prav posebnim zanimanjem zrla v t.i. jumbo plakate, na katerih je bil nek bradat mož v smešni oranžni obleki. Kasneje, kot študentki na fakulteti za živilsko tehnologijo v Ljubljani, pa je iz zanimanja začela počasi rasti tudi želja. Malo brskanja po internetu, v knjižnico po knjigo… Skratka svojo glavo sem počasi polnila s podatki o tej starodavni vedi. Denarja za tečaj takrat ni bilo dovolj in prav tako sem bila omejena s časom. Ko pa sem se po končanem študiju odločila, da se vrnem v domači kraj, je prišel čas, da joga vstopi v moje življenje.

Moja joga, joga z nasmehom. To je bilo nekaj za dušo. Kot da sem to počela že kdaj prej. Izvajanje asan, sproščanje, dihanje, meditacija. Počasi sem se začela zavedati svojega telesa, svojih misli. In potem priložnost, da bi tudi sama naredila tečaj. Za en mesec sem odpotovala na skrajni sever Poljske. Vsak dan vadba oz učenje vsega, kar je joga. Izkušnja, ki bi jo ponovila še in še. In sedaj ta občutek, da je v meni vse to znanje , ki ga lahko prenašam drugim… Izjemen je. In komaj čakam na vsako uro.

Matjaž Škoberne

Matjaz

  • Zaključeno izobraževanje za Joga učitelja v Sivananda Yoga Vedanta center v Kanadi.
  • 3 leta učenja joge na območju Posavja.

Z jogo sem prvič prišel v stik na Akademiji za glasbo, kjer sem se kot študent z radovednostjo udeleževal novih, “drugačnih” izzivov, iskal vedno nove odgovore. Obiskala nas je joginja in glasbenica Laura Barron iz Kanade. Po dvourni vadbi sem bil presenečen nad svojo sproščenostjo, mehkobo telesa in (končno) pravo pokončno držo.

Zaželel sem si še več joge. Tako sem se odločil, da obiščem vadbo joge v svojem kraju in znašel sem se v društvu Moja joga. Vadbe z mentorico Marto so mi bile zelo všeč, velikokrat me je znala pohvaliti in motivirati pri samem delu in čez leta tudi predlagala, da bi postal učitelj joge.

Kot glasbeni pedagog vem, da se z učenjem drugih lahko sam največ naučim. Tako sem odpravil na enomesečno izobraževanje v Sivananda Yoga Vedanta center v Kanado in uspešno opravil tečaj za učitelja joge. Joga mi pomaga pri sprostitvi, obvladovanju stresa, spoznavanju telesa, kontroli uma in nasploh pri zdravem načinu življenja.

 

Irena Lošdorfer

Irena

  • TTC (november 2012 – Indija)
  • Rainbow kids yoga teacher ( 2014, Zagreb)

Z jogo sem se srečala že v zgodnji mladosti. Spomnim se svoje prve knjige o jogijskih vajah, ki sem jo prinesla domov iz knjižnice. Pa sem poizkušala, tako kot je bilo narisano v knjigi.

Poleg vadb joge pa sem poizkušala še marsikaj drugega: od gimnastike, plesa, aerobike, borilnih veščin tudi plezanja. Bil mi je izziv, sprostitev in stik z lastnim telesom. Ta pravo srečanje z jogo pa sem doživela na izobraževanju za joga učitelja.

Iz Indije domov sem prišla pripravljena, da delim svoje znanje in izkušnje. Kot socialna delavka in vzgojiteljica sem lahko svoje znanje uporabila tudi pri svojem delu. Kmalu pa sem pričela učiti sosede, prijatelje in znance doma, v naravi, pod starim kozolcem, kar daje svojevrsten čar. Tako sem se počasi gradila in z odločitvijo, da učim tudi kot učiteljica v Društvu Moja joga, želim znanje nadgrajevati in ga deliti.