Zakaj Shiatsu?

Ko sem doživela prvo masažo Shiatsu (ki dejansko ni masaža, saj seže veliko globlje v telo) sem sklenila, da se želim tega naučiti in jo deliti dalje. Občutki so res ne le prijetni, po obravnavi dejansko čutiš spremebe, saj se v telesu sproži gibanje, valovanje … Dogajajo se spremembe, ki se morda lahko primerjajo z občutki pri jogi, le malce drugače, globlje in takoj. V obravnavo je vključeno bogato znanje Tradicionalne kitajske medicine. Gre za svojevrsten pristop, ki nam ponudi razlago težav in problemov, ki nas morda pestijo, in tudi pot k rešitvi.

Ali Shiastu zdravi?

Če me vprašate ali Shiatsu dejansko zdravi, je treba odkrito odgovoriti, da sam po sebi ne zdravi, vendar vzpodbuja telo, da samo vzpostavi porušene sisteme in se premakne v ravnovesje in tako aktivira lastne potenciale za samozdravljenje. Nikakor pa ne gre za bioenergetsko ali reiki zdravljenje oz. zdravljenje s polaganjem rok, saj v teh primerih zdravitelj verjame v zdravilno energijo ki se bodisi pretaka preko zdravilca v telo bolnika bodisi pa je telo zdravilca kot medij za prenos neke višje energije iz vesolja k bolniku. Shiatsu ni v nikakršni povezavami s takimi oblikami zdravljenja.

Shiatsu_custva

Kaj se še dogaja med obravnavo in po njej?

Tekom obravnave lahko pride do čustvenih reakcij, osvobajanja globoko zakoreninjenih čustvenih vzorcev ali preteklih spominov – lahko že pozabljenih; lahko pride do sprostitve starih omejujočih zakoreninjenih vzorcev in že pozabljenih simptomov, vse to je pot k vzpostavitvi ravnotežja. Kot reakcije se lahko pojavlja tudi pogosto odvajanje, slabosti, vrtoglavice, glavobol, razjasnitev in razrešitev določenih težav, letargije, žalost, potreba po počitku, potenje, žeja, togost. Vse to mine najkasneje v enem dnevu in ni potrebe, da bi nas posebej vznemirilo, je pa prav, da ste s tem seznanjeni in se zavedate, da se je telo premaknilo v točko ravnovesja in preklopilo na samozdravljenje sistema (resetiranje in ponoven zagon v jeziku računalničarev).

Po shiatsu obravnavi je torej telo v ravnovesju, kako dolgo bo tako ostalo je odvisno od tega, koliko je nas sitem porušen, saj še nekaj časa teži k staremu osvojenemu vzorcu porušenega sistema, zato je koristno ponoviti terapije oz. obravnave, da se doseže stabilno stanje.