Zima, ayurveda in klinčki

Tale teden pa nas bo res stisnilo!

Temperature zunaj so padle globoko pod ledišče, prvič letos je pričel zamrzovati studenček pred joga hiško, ki skrbi za dober vastu med vadbo joge v hiški. Nastale so lepe ledene svečke, čeprav voda konstantno teče iz malo višje ležečega ribnika.

Včeraj sem si prižgala savno in se lepo pogrela. Kaj pa lahko še naredimo v teh najbolj mrzlih dneh? Čeprav zima načeloma velja za Kapha letni čas, je v času, ko je najbolj mrzlo in ko piha mrzel veter, ki nosi suh snega naokoli, to čas vate. Pomeni, da se ta doša v nas poveča, da hkrati postanemo nekoliko bolj nemirni, morda nervozni in zaskrbljeni. Povsem drugače kot takrat, ko padajo velike težke bele snežinke, ki hitro stkejo  belo zimsko odejo nad pokrajino. Obe pa sta mrzli doši, zato  se upočasni tudi prebava, saj nam zmanjka prebavnega ogna. Zlasti sedaj pomaga pitje čaja iz vročih začimb (zimski čaj), ter uporaba malo bolj ostrih začimb pri pripravi hrane. In malce manj presne hrane, razen, če je naš agni res moičan! In pa malce več mirovanja! Cimet in ingver splošno veljata za začimbi, ki jo uporabljamo pozimi, btw., ravno danes sem naredila proti prehladne pralineje – imenujem jih 3 x P posladki, z obilico cimeta in medu in brez dodanega sladkorja! A o njih morda drugič!

Na tem mestu pa želim izpostaviti KLINČKE.

Klinčki (nageljnove žbice) veljajo za začimbo, ki vrača toploto tam, kjer jo v telesu zmanjka. Hkrati velja za začimbo, ki utrjuje mišice, zato so v starih tradicijah pile ta čaj ženske pred porodom, da so si utrdile mišice medeničnega dna. Sama ga rada dodajam med kreme, ki jih že lep čas delam zase sama, saj mi pozimi ogrejejo kožo. Seveda je potrebno kombinirati prava olja. Kremo lahko nanesemo tudi na predel ledvic ali stopal, kjer nas rado zebe, da se ogrejemo. Imajo pa klinčki še en stranski učinek: veljajo za afrodizijak!

Da nas pozimi ne bo stiskal le mraz .)